Get Adobe Flash player

Севлиево да стане микроикономически център

Севлиево да стане един от 95-те микроикономическите центрове в България. Тази мярка е включена в Националната стратегия за регионално развитие до 2022 г., която подготвя правителството. В групата влизат още населени места като Лом, Долна Митрополия, Трявна, Каварна, Омуртаг, Царево и др.
В момента България има едва четири големи града - столицата София, която има европейско значение, Бургас, Варна и Пловдив - с национално. Останалите региони обаче са без голям град.

 

Икона подари Божидар Димитров на църквата в Крушево

Икона на светите братя Кирил и Методий подари директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров на църквата „Свети Архангел Михаил" в Крушево. В петък, ден след Празника на славянската писменост 24 май, Димитров посети севлиевското село, за да нагледа строежа на храма, финансиран чрез неговото посредничество с държавни пари. Историкът бе посрещнат от кмета на селото Румянка Костова, директора на нашия Исторически музей Найден Петров, съветника Петьо Петков – като представител на Общината, и хора от селото.
 Визитата на Димитров била почти изненада за кмета и жителите на селото. Всъщност, да намине до Крушево той решил едва предния ден, когато Румянка Костова му се обадила, за да му честити празника. „Той ми сподели, че тъкмо се чудел кои църкви да нагледа и при моето обаждане решил да мине през Крушево, за да види как върви нашият строеж", разказа Костова. На въпроса „Кога?" пък Димитров отговорил: „Утре сутринта". Въпреки изненадващото му решение, хората от селото успели да се организират и да го посрещнат подобаващо – с богата трапеза и много дарове.

 

40 деца от Дома – безплатно на театър за 1 юни

Четирийсет възпитаници от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Велика и Георги Ченчеви" тази вечер ще посетят безплатно комедията „Между два стола". Подаръкът е от местната структура на ГЕРБ и е за празника на детето 1 юни.
 В цялата област младежката организация на ГЕРБ съдейства за отбелязване на Деня на детето. В Габрово се организира празник под наслов „Първоюнска лудория", с участието на малчугани от детските градини.

 

Акциз за промишлените, административните и търговските потребители на газ

От 1 юни „Севлиевогаз 2000" започва облагането с акциз на всички промишлени, обществено-административни и търговски потребители.
 Новата ставка, която местното газоразпределително дружество ще налага, е заради промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Новият акциз е върху природния газ, използван като моторно гориво, както и за отопление от потребители на синьо гориво за стопански нужди. Въвеждането е продиктувано от поетите от държавата ангажименти за поетапно повишаване на акциза върху горивата за достигане на минималните нива на облагане в Европейския съюз.
 За природния газ, използван за моторно гориво, акцизът е 0,85 лв. за 1 гигаджаул. Горивото, което се използва за отопление от стопански потребители, ще бъде със ставка 0,10 лв. за гигаджаул.За нуждите при изчисляване на акциза ще се използва показателят „висша калоричност" на природния газ от осреднения сертификат на постъпващото в АГРС-Севлиево синьо гориво.

 

Деца подготвят “Най-дългата рисунка” за 1 юни

Най-дългата рисунка ще опаше сградата на Община Севлиево на 1 юни. По повод Деня на детето, градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови" и Общинското училищно настоятелство подготвят изненада за малки и големи. Това ще бъде най-дългата рисунка, сътворена от ръцете на малките севлиевци.

 
Още статии...
Новият брой

 01.12.2017