Get Adobe Flash player

Акциз за промишлените, административните и търговските потребители на газ

От 1 юни „Севлиевогаз 2000" започва облагането с акциз на всички промишлени, обществено-административни и търговски потребители.
 Новата ставка, която местното газоразпределително дружество ще налага, е заради промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Новият акциз е върху природния газ, използван като моторно гориво, както и за отопление от потребители на синьо гориво за стопански нужди. Въвеждането е продиктувано от поетите от държавата ангажименти за поетапно повишаване на акциза върху горивата за достигане на минималните нива на облагане в Европейския съюз.
 За природния газ, използван за моторно гориво, акцизът е 0,85 лв. за 1 гигаджаул. Горивото, което се използва за отопление от стопански потребители, ще бъде със ставка 0,10 лв. за гигаджаул.За нуждите при изчисляване на акциза ще се използва показателят „висша калоричност" на природния газ от осреднения сертификат на постъпващото в АГРС-Севлиево синьо гориво.

 Той се издава от „Булгартрансгаз" ЕАД за всеки изминал месец, който се публикува в сайта на „Севлиевогаз".
 До края на май дружеството иска в писмен вид становище на онези потребители, които могат да бъдат освободени от облагане с акциз на енергийните продукти, по смисъла на чл. 13 от Правилника за прилагане на закона за акцизните и данъчните складове, във връзка с чл. 24 от същия закон. От „Севлиевогаз" напомнят, че краен потребител има право да получава и използва освободен от облагане с акциз природен газ при наличие на издадено от Агенция „Митници" удостоверение.

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови

Новият брой

 01.12.2017