Get Adobe Flash player

Икона подари Божидар Димитров на църквата в Крушево

Икона на светите братя Кирил и Методий подари директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров на църквата „Свети Архангел Михаил" в Крушево. В петък, ден след Празника на славянската писменост 24 май, Димитров посети севлиевското село, за да нагледа строежа на храма, финансиран чрез неговото посредничество с държавни пари. Историкът бе посрещнат от кмета на селото Румянка Костова, директора на нашия Исторически музей Найден Петров, съветника Петьо Петков – като представител на Общината, и хора от селото.
 Визитата на Димитров била почти изненада за кмета и жителите на селото. Всъщност, да намине до Крушево той решил едва предния ден, когато Румянка Костова му се обадила, за да му честити празника. „Той ми сподели, че тъкмо се чудел кои църкви да нагледа и при моето обаждане решил да мине през Крушево, за да види как върви нашият строеж", разказа Костова. На въпроса „Кога?" пък Димитров отговорил: „Утре сутринта". Въпреки изненадващото му решение, хората от селото успели да се организират и да го посрещнат подобаващо – с богата трапеза и много дарове.

 Първата работа на Димитров при пристигането му била да види строящата се църква. „Той огледа подробно всичко и ни похвали, че много сме напреднали", разказа г-жа Костова. Тя допълни, че му представила и всички документи за изразходваните до момента средства. Тъй като един от най-належащите проблеми е намирането на средства за изработване на иконостаса, въпросът бил директно поставен пред Димитров. А той без колебание заявил, че ще разреши отпускането на 15 000 лв. за целта. Иконите пък обещал да са дарение от него и министъра на финансите Симеон Дянков. Освен с богата почерпка, г-жа Костова дари Божидар Димитров и с историята на Крушево. Той пък от своя страна й даде историята на своя роден град – Созопол.
 Църквата „Свети Архангел Михаил" в Крушево се строи от две години, като за градежа се разчита на дарения и отпуснатите от дирекция „Вероизповедания" средства. Досега са набрани общо 57 000 лв., като държавните пари са 40 000 лв., а даренията от местни фирми и граждани наброяват над 17 000 лв. Освен с пари, градежът на храма бе подпомогнат доста и от две местни фирми, извършили безвъзмездно голяма част от строителните дейности. Други бизнесмени пък дариха част от материалите. Така, до момента е готов грубият строеж, изграден е навес, вдигната е и камбанарията. Предстои поставяне на гранитогрес, изработването на иконостаса и др.

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови

Новият брой

 01.12.2017