Get Adobe Flash player

Тотю Младенов знае как младите може да остават в Севлиево

1-min„Има рецепта младите да остават в малките градове като вашия", категоричен бе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при вчерашното си посещение в Севлиево.  Той бе в града ни заедно с президента на Конфедерация на труда „Подкрепа" д-р Константин Тренчев, изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, заместник-областния управител Неделчо Търкаланов, директора на Бюрото по труда в Габрово Лена Енева. Всички те, заедно с десетки представители на местния бизнес, взеха участие в кръгла маса на тема „Сътрудничеството между социалните партньори за поддържане квалификацията на работната сила", организирана от КТ „Подкрепа" в качеството й на бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".
 За да гарантира, че държавата не е безразлична към оставането на младите по родните им места, министър Младенов оповести за първи път в нашия град, че воденото от него ведомство е в основата на Национална инициатива, която до средата на месец март ще бъде предложена за обсъждане на Министерски съвет.

 

Деца се забавляваха докато правят мартеници

в организираното вчера следобед от Историческия музей-Севлиево забавно ателие „Бяло и червено“. Малчугани от началните класове на всички севлиевски училища и дори цял един първи клас запретнаха ръкави и вложиха целия си ентусиазъм и въображение в саморъчната направа на бяло-червения символ, с който утре всички ще се закичим. А целта на музейните работници бе повече от ясна – да се популяризира културно-историческото ни наследство и в частност традицията да се изработват мартеници. Затова хората от Музея показаха на децата основните форми на мартеничките така, както е според традицията.
Това са пресукан бял и червен конец, пухкави топчета и пискюли, които с повече умение и фантазия успешно се превръщаха в популярните Пижо и Пенда, или Рачо и Дешка. Бялата и червена прежда за направата на  мартениците бе предоставена от „Росица”АД, а от фирма „Евромиг”, наемател на „Севко”, специално оцветили за ателието бяла и червена кожа, която да послужи за изработване на детайли или за аранжиране.

 

130 осъдителни присъди и 40 споразумения през 2011 г. в Съда

Севлиевският районен съд /СРС/ бе един от първите в региона, който се отчете на страницата си в Интернет за миналата година. Това се обяснява с желанието за обективност и публичност на инстанцията. Съдебното изпълнение е успяло да събере през миналата година почти 504 000 лв. За удовлетворяване на кредитори обаче остават за събиране рекордните близо 10,8 млн. лв.

 

Бившият кмет на Ряховците призна, че е мамил с документи

„Разбирам обвинението и се признавам за виновен" - това е заявил пред съда бившият кмет на Ряховците Ибрахим Чолаков. Той се яви пред Темида като обвиняем в съставянето на документи с невярно съдържание. Чолаков постигна споразумение с Прокуратурата за наказание от осем месеца лишаване от свобода условно, с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. Бившият Първи на Ряховците е осъден още да плати разноските по делото и три графически експертизи.

 

За една нощ непълнолетен открадна 4 колелета, получи пробация

Пробация е наказанието за непълнолетно момче, задигнало четири велосипеда за една нощ от различни къщи в Богатово. Невръстният крадец ще трябва да е със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от половин година и два пъти седмично ще се подписва пред пробационен служител. Това е решението на Районния съд в Севлиево, но то подлежи на обжалване през Окръжния.
 Кражбите са извършени преди 5 години. Само за една нощ - на 30 срещу 31 март, непълнолетният апаш задига четири велосипеда от дворове на къщи в Богатово.

 
Още статии...
Новият брой

 01.12.2017