Get Adobe Flash player

Багери влязоха в “Елдород”, събарят го

Машини започнаха събарянето на незаконното екоселище „Елдород“ в местността Скъсаното. Багерите принудително влязоха в имението в началото на седмицата, за да изпълнят заповедите на Регионалната дирекция за строителен контрол /РДНСК/ по премахване на строежите, издадени миналата година. До края на юни построените без необходимите разрешителни сгради и постройки ще бъдат изравнени със земята. Така сагата с незаконното строителство в комплекса е на път да приключи.

Събарянето започна в момент, когато в имението на зелено училище бяха 40 деца от Берковица.
Учителите им буквално се хванаха за главата, когато разбраха къде са довели малчуганите. Водата в комплекса е спряна отдавна и децата не знаеха, че пият от местен източник със съмнително качество. В двора на селището се въргаляха кожи от животни, видя на място репортер на в. „Росица“. Веднага бе уведомен отдел „Закрила на детето“ и обучението на учениците бе прекратено.
Екоселището край Севлиево придоби известност като един от най-емблематичните незаконни строежи в общината, че и в региона. След като собственикът му  Евгени Добрев загуби всичките дела против заповедите за забрана да го узакони, сега тринайсет сгради в него ще се съборят. Това гласят две заповеди за премахване на строежите от Регионалната дирекция за строителен контрол /РДНСК/, издадени през юли и септември миналата година.
Стопанинът на комплекса бе поканен доброволно да премахне незаконните оибекти. В списъка са двуетажна масивна сграда, използвана като демонстрационен център за агронауки, фолклор и туризъм, складове за инвентар, обслужващи помещения към стопанството, гаражи, конюшни, овчарник, сеновал, къща на занаятите, стаи за почивка, демонстрационен център за енергийна ефективност, два басейна – наземен и подземен, кокошарник и др. по-малки сгради и помещения.
Припомняме, че в продължение на години стопанинът на имота Евгени Добрев води дела и протестира срещу забрани на РДНСК да узакони и въведе в експлоатация комплекса, но ги загуби всичките. Още през март миналата година двата басейна бяха затворени за ползване, с решение на Административния съд, в потвърждение на решение на Регионалната строителна дирекция.
Както в. „Росица“ вече писа, единствено триетажната къща в лицевата част на селище „Елдород“, не попада в заповедта за събаряне. Тя е обявена от частен съдебен изпълнител и за нея вече е обявен повторен търг. Къщата е ипотекирана и банката е завела дело срещу стопанина на имота, за да си върне парите.

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови

Новият брой

 01.12.2017